Een slaapkamer voor volwassenen renoveren? Deze vragen stelt u zich best vooraf!

Iedereen weet dat de slaapkamer de meest intieme en persoonlijke kamer van een woning is. Het is al een tijdje veel meer dan een plaats om te slapen: het is ook een leefruimte om te cocoonen. De slaapkamer is bovendien de eerste en laatste kamer waar u even tijd voor uzelf kunt nemen voordat u opstaat en voordat u gaat slapen. Het is duidelijk: uw kamer moet een plaats zijn waar u zich goed voelt!

We schotelen u dan ook een aantal vragen voor die u zich best stelt voor u van start gaat met de renovatie van uw slaapkamer. 

Waarom uw slaapkamer renoveren?

Omdat een slaapkamer gewoonweg meer is dan een plek om te rusten. Het is stilaan een leefruimte geworden. Deze multifunctionele kamer is trouwens een van de ruimtes die het vaakst wordt gerenoveerd in een woning!

  • Wat wilt u veranderen?

Dat is de eerste vraag die u zich moet stellen voor u begint te renoveren. Dit is het uitgelezen moment om de kamer van onder tot boven te analyseren. De kleur van de muren, de plaatsing van het meubilair, de decoratie, de opbergruimten in de kamer, de verlichting, de vloerbekleding, … U moet echt alles onder de loep nemen! Vindt u de kamer praktisch genoeg? Is ze afgestemd op uw (nieuwe) gewoontes? Voelt u zich goed in uw kamer? 

  • Waarom niet opteren voor een andere kamer in huis?

Als u een volledige verandering wilt, dan kunt u overwegen om uw slaapkamer meteen elders in huis in te richten. Waar? De zolder kan perfect worden omgevormd tot een echte master bedroom op maat! Door die vaak vergeten ruimte in te richten, lijkt het bovendien of uw woning groter wordt. Denkt u plaats te verliezen door de ruimtes onder het schuine dak? Met op maat gemaakte inbouwkasten kunt u de volledige ruimte en hoeken optimaal gebruiken. Zo kan de zolder worden omgetoverd tot uw eigen intieme en unieke rustpunt.

Hoe uw kamer renoveren?

Zodra u weet wat u precies wilt veranderen, kunt u zich afvragen welke richting u uit wilt. Welk gevoel wilt u ervaren wanneer u de deur van uw kamer opent? Wilt u zich meteen zen voelen? Moet de kamer een warme uitstraling hebben? Bent u op zoek naar een cocooning effect? Leest u graag een boek voor het slapengaan of kijkt u liever tv in de slaapkamer? Het is belangrijk dat u die vragen beantwoordt, want alleen zo kunt u een slaapkamer inrichten die volledig bij u past.

  • Goed slapen?

Hebt u nagedacht over de richting en plaats van uw bed?

Die vraag lijkt misschien eenvoudig en vanzelfsprekend, maar vergeet niet dat uw bed het belangrijkste meubelstuk van uw kamer is! Omdat het veel ruimte in beslag neemt, moet u goed nadenken over de plaatsing ervan. Indien mogelijk zorgt u ervoor dat het langs beide kanten toegankelijk is en past u de nieuwe inrichting van uw slaapkamer aan aan de gekozen plaats voor uw bed!

  • Uitrusten?

Uw kamer is in eerste instantie nog altijd bedoeld om uw batterijen op te laden. U moet er tot rust kunnen komen. Daarbij speelt de keuze van de kleur van de muren of inbouwkasten een belangrijke rol. Zogenaamde ‘natuurlijke’ kleuren als grijs, taupe, beige of gebroken wit zijn ideaal om een knusse en ontspannende sfeer te creëren. Die neutrale kleuren op uw kasten passen perfect bij natuurlijke materialen als massief hout. Bovendien zijn dergelijke relatief tijdloze kleuren ook uitstekend te combineren met decoratieve voorwerpen in fellere kleuren, die u achteraf altijd kunt vervangen wanneer u dat wenst!

  • Ontspannen en genieten?

Van welk soort meubilair houdt u?

De renovatie van een kamer gaat vaak gepaard met de aankoop van nieuw meubilair. Als u een plek wilt inrichten om na een lange werkdag tot rust te komen, kunt u de slaapkamer inrichten met een boekenkast of een tv-meubel. Of waarom geen combinatie? Bij maatwerk kunt u kiezen voor multifunctionele meubels die inspelen op al uw wensen! De plaatsbesparing door een geoptimaliseerde opbergruimte maakt de inrichting van uw kamer veel eenvoudiger. Denk daar van tevoren aan!

  • Aankleden en klaarmaken?

Met een aangepaste dressing en toilettafel hebt u in uw slaapkamer alles bij de hand wat u ‘s ochtends nodig hebt om u klaar te maken. Als u geen plaats hebt voor een aparte dressing, kunt u die perfect in uw kamer integreren. Uw dressing op maat, recht, in U- of in L-vorm, wordt volledig afgestemd op uw interieur. Als u wat extra ruimte hebt, kan het dressingmeubel zelf dienstdoen als scheidingswand zodat u toch nog het gevoel hebt dat u over een aparte dressing beschikt!

  • Alles binnen handbereik!

Ga gerust de uitdaging aan en kies voor een slimme inrichting op maat! Als uw bed in het midden van uw kamer staat, kunt u opteren voor een hoofdeinde dat tegelijk dienstdoet als opbergmeubel en room divider in de kamer. Hebt u uw favoriete lectuur graag bij de hand? Dan kunt u opteren voor een slim hoofeinde als mini-bibliotheek. Zo wordt uw bed een gezellige cocon in het midden van de kamer.

 

Ontdek nog meer tips om de kamer van uw dromen in te richten!

Vraag uw gratis offerte aan
Lees ook
Bekijk alle artikelen