Onze tips voor uw lente-opruiming!

Het is nu eenmaal traditie: zodra de zon zich laat zien en de temperaturen de hoogte ingaan, is het tijd voor de grote schoonmaak! De lente-opruiming is de gelegenheid bij uitstek om uw woning te luchten en opnieuw in te richten. Ontdek onze tips om alles vlot en met de glimlach op te ruimen!

Weggooien zonder spijt!

Durf dingen weg te gooien! Dit is een van de beste tips om de grote lenteschoonmaak goed te beginnen. Waarom? Wij hebben allemaal te veel in huis. Een mens beseft niet altijd wat hij thuis allemaal verzamelt. Laden die overvol zitten, kasten gevuld met stapels ongeordende boeken en documenten… In een aantal jaren, of zelfs een aantal maanden, kan de hoeveelheid nutteloze voorwerpen thuis schrikbarend toenemen. U moet dan ook leren sorteren en weggooien wat verouderd en beschadigd is of wat u niet langer gebruikt.

Geef weg wat u niet langer gebruikt of waarvan u meerdere exemplaren hebt

Probeer afstand te doen van zoveel mogelijk dingen die u niet meer gebruikt, zelfs indien ze nog in goede staat zijn. Oud speelgoed van uw kind dat inmiddels een tiener is, kleding die hem of haar te klein is geworden, pockets die u niet meer leest, enz.

Al die dingen vergaren toch maar stof en nemen veel plaats in. Aarzel dan ook niet om ze weg te geven of een garageverkoop te houden. Op die manier maakt u mensen blij en creëert u meer opbergruimte!

Is het echt nodig om verschillende exemplaren van hetzelfde voorwerp te bewaren? U zegt nu vast: “Ja, voor het geval dat…”.En wanneer is die volgende keer? De volgende dag, week, jaar of nooit?

Op die manier ontstaat echter alleen maar rommel. Houd dat in het achterhoofd en probeer mondjesmaat afstand te doen van dingen die u niet langer nodig hebt of die u al hebt vervangen. Anders eindigt u met een hoop nutteloze voorwerpen waaraan u geleidelijk gehecht geraakt. En hoe meer tijd er verstrijkt, hoe moeilijker het wordt om er afstand van te doen, vergeet dat niet!

Opruimen, organiseren en uzelf verwennen

Zo, het moeilijkste is achter de rug. U hebt eindelijk alles wat u niet meer nodig hebt, weggegooid of weggegeven. U houdt alleen nog het noodzakelijke over: de dingen waarvan u het meest houdt en die u het vaakst nodig hebt.

  • En nu … alles opbergen!

U zult snel merken dat de twee vorige sorteerfases een gevoel van lichtheid en ruimte doen ontstaan, waardoor het eind van uw lente-opruiming veel vlotter verloopt. Nu kunt u uw opbergmeubels immers helemaal opnieuw indelen. Vestig de aandacht op voorwerpen waaraan u gehecht bent: gebruik bijvoorbeeld de vrijgekomen ruimte van de boeken die u hebt afgedankt om die prachtige keramische vaas van uw laatste reis naar Marokko in de schijnwerper te zetten. En heeft u te weinig opbergruimte om uw lievelingsvoorwerpen in de kijker te zetten? Dan kunt u altijd kiezen voor op maat gemaakte opbergmeubels: gesloten deuren voor wat u uit het zicht wilt houden, open elementen om uw “vergeten” collectie een speciale opbergplek te geven.   

Zorg ervoor dat wat u elke dag nodig hebt, vlot toegankelijk is door georganiseerd te werk te gaan. Als u elk type voorwerp een vaste opbergplaats geeft, wordt opbergen kinderspel en krijgt rommel geen kans meer! Heerlijk toch om een harmonieus en rustgevend gevoel te ervaren wanneer alles netjes opgeruimd is? 

  • Na de inspanning: tijd voor ontspanning!

Al haalt u vast voldoening uit deze grote lenteschoonmaak, toch is het na een aantal uur werken hoog tijd om uzelf te verwennen! U kunt nieuwe boeken kopen, nieuwe kleren of misschien een nieuw servies? En waarom zou u de inrichting van uw salon of kamer niet veranderen? Of een aantal meubelstukken vervangen door kasten op maat, die beter passen bij uw herorganisatie én uw levensstijl? Een kast op maat kan een goede investering zijn om je huis blijvend netjes te houden. Na die grote opruiming krijgt u zeker tal van ideeën voor een nieuwe inrichting of decoratie. Het moment bij uitstek om uw woning en interieur op te fleuren en een lente make-over te geven. Profiteer ervan!

Bekijk onze realisaties op maat
Lees ook
Bekijk alle artikelen