Hoe een zolder inrichten?

U renoveert uw woning en u wenst uw zolder mee te verbouwen? Of wilt u graag uw zolder een nieuwe functie geven? Met maatwerk wordt elke vierkante centimeter bruikbaar en komen de mogelijkheden van uw leefruimtes onder een schuin dak eindelijk tot uiting.

Kan ik mijn zolder inrichten?

Stel uzelf eerst de vraag of uw project haalbaar is vóór u begint na te denken over de inrichting van uw zolder. Is uw zolder simpelweg wel bewoonbaar

De hoogte

In het algemeen is er een hoogte van minstens 1,80 meter nodig en moet het dak minstens 30 graden hellen. U kunt een test doen om een beter beeld te krijgen: vraag aan het grootste gezinslid thuis om recht te staan op de plaats waar het dak het hoogst is en om de armen te strekken. Raakt hij de balken niet? Oef! Dat is al een goed begin.

De lichtinval

Er moet ook rekening gehouden worden met de natuurlijke lichtinval. Dit is immers cruciaal in elke type ruimte of woning. Besteed er dus zeker aandacht aan bij de renovatie en/of inrichting van een ruimte op zolder. In kamers onder het dak hebben ramen en andere lichtschachten een grote invloed op het ruimtegevoel.

De vloer, isolatie en verwarming

Iets technischer maar daarom niet minder belangrijk zijn de stevigheid van de vloer, de staat van de dakisolatie en de verschillende mogelijkheden om de verwarming te installeren. Het zijn allemaal aspecten die moeten worden bekeken om na te gaan of de zolder wel degelijk kan worden ingericht. 

Welke ruimtes kunt u op zolder inrichten?

Dit is de interessantste en leukste vraag! Wat wilt u met die nieuwe ruimte doen? Laat uw verbeelding spreken want met maatwerk is alles mogelijk!

  • Een slaapkamer

U kunt op zolder perfect een kamer inrichten. Een karaktervolle masterbedroom die de rest van het huis domineert, een kinderkamer als de hoogte van het dak dat toelaat of een logeerkamer met een of twee opklapbedden? Uw ruimtes onder een schuin dak kunnen wel degelijk knusse nestjes worden.

  • Een bureau

En waarom geen bureau inrichten dat afgezonderd is van de andere activiteiten in huis in een ruimte waar u zich beter kunt concentreren? De kleine ruimtes onder het dak kunnen slimme opbergruimtes worden zodat uw bureau geen puinhoop wordt!

 

  • Een dressing

Om ruimte te winnen in uw slaapkamer of een ander deel van het huis kunt u onder het schuine dak van de zolder ook een dressing inrichten! Volg onze tips en trucs om deze ruimtes onder een schuin dak te optimaliseren als dressing en bespaar niet alleen plaats, maar geef deze vaak slecht benutte plek een prachtige nieuwe look.

 

  • Een ontspanningsruimte: tv-hoek, speelkamer, bibliotheek

Misschien hebt u wel zin om een nieuwe ontspanningsruimte of multifunctionele ruimte  in te richten? Een originele speelkamer voor de kinderen, een intieme en gezellige tv-hoek of een leuke bibliotheek helemaal in het topje van uw woning. Met maatwerk kunt u uw zolder op eender welke manier inrichten!

 

Maak er een leuke en comfortabele plek van

Het maakt niet uit welke indeling u kiest, de zolder heeft het voordeel dat er een bijzondere sfeer heerst die vooral anders is dan in de rest van uw huis. Benut die troeven en creëer er een leuke en comfortabele plek!

De balken

In veel oude woningen zijn de balken echte kunstwerken. Geschilderd of gewoon onbewerkt, de zichtbare balken blijken dikwijls een decoratief element dat al aanwezig is en dat uw nieuwe ruimte meer uitstraling geeft. Laat ze dus goed tot hun recht komen! Bovendien lenen ruimtes onder het dak zich in combinatie met het zichtbare hout uitstekend voor de inrichting van een plek om te cocoonen. Maak er dus een gezellige zolderkamer van door de balken perfect te integreren in uw opbergmeubels op maat!

De kleurkeuze

Tip: kies voor wit of op z’n minst lichte kleuren. Dit is niets nieuws: ze vergroten immers het gevoel van ruimte. Maar ook al blijven lichte kleuren een enorme aanrader, niets houdt u tegen om te spelen met andere kleuren om in een deel van de ruimte meer diepte te creëren.

Slimme opbergruimte

U kunt alleen tot rust komen in een ordelijke ruimte. En omdat we geneigd zijn om alles op zolder te verstoppen, moet daar geschikte opbergruimte worden voorzien.

Eén oplossing: maatwerk!

Maatwerk is de oplossing voor een goede inrichting van uw zolder! De ruimtes onder het dak van uw woning hebben immers bijna altijd speciale afmetingen en balken waarmee rekening moet worden gehouden. Met maatwerk zijn de mogelijkheden voor inrichten en opbergen eindeloos. Of het nu gaat om kasten onder de balken achteraan en/of opzij, om een boekenkast die de karakteristieke hoeken van de ruimte met elkaar verbindt of een dressing rond of in combinatie met een deel van de balken... Een zolderinrichting draagt niet enkel bij aan het ruimtelijke comfort van de woning maar biedt ook uw vastgoed een meerwaarde. Aarzel dus niet langer en neem contact op met onze interieurarchitecten!

Vraag een gratis offerte aan
Lees ook
Bekijk alle artikelen